Suicide Tourist film eleştirisi

18-10-2021 21:52
Suicide Tourist film eleştirisi

Film: Selvmordsturisten (Suicide Tourist) – Exit Plan

Yönetmen: Jonas Alexander Arnby

Senaryo: Rasmus Birch

Kurgu: Yorgos Mavropsaridis

Oyuncular: Nikolaj Coster-Waldau, Tuva Novotny, Robert Aramayo

"Benim adım Max Isaksen. Bugün 10 Ocak 2019. Eğer bu videoyu izliyorsanız muhtemelen ölmüşümdür.”

Film, başrol oyuncusu Max’ ın yukarıdaki metni okuduğu bir video kaydı ile başlıyor.

Yönetmen Jonas Alexander Arnby ve yazar Rasmus Birch’in birlikte çalıştıkları ikinci uzun metrajlı filmleri; Selvmordsturisten. Ve tabii mükemmel kurgusu ile Yorgos Mavropsaridis de var. 

Ölümcül bir hastalığı olan Max Isaksen dönüşü olmayan bu yolda daha fazla acı çekmemek ve hayatını kendi kendine sonlandırmak için bir iki başarısız intihar denemesinde bulunur. Bu sırada sigorta experi olarak hizmet verdiği müşterisine yardım ederken The Aurora adındaki otelden haberdar olur. Bildiğimiz bir otel değil tabii bu. İskandinav dağlarında ıssızlığın ve karın ortasında yardımlı intihar hizmeti veren bir otel. Ölmek isteyen kişilerin özel uçakla taşındığı, bir kere girildiğinde artık dış dünya ile temasın imkansız olduğu son derece lüks bir mekan. İstediğiniz şekilde ölme lüksünüz var, cenazeniz de nasıl isterseniz öyle olur, son anları annenizin, eşinizin yanında da geçirebilirsiniz (tabii gerçekde değil, size bunu halisünasyonla sunuyorlar). Ama bu tablo bir yerde çatlıyor, son anda ölmekten vazgeçen bir kadın kaçmaya çalışırken Max’ ın gözü önünde vuruluyor. Ve aslında  size  ölmeniz için yardım ettiğine inandığınız kişilerin niyetlerinin hiç de bu olmadığı anlaşılıyor. Ölmeye karar veren bir insanın bundan vazgeçme hakkı da olmalı değil mi? Ama The Aurora’ da buna izin yok. Ölmek için girdiysen öleceksin.

Film gerçeklik ile müthiş bir şekilde oynuyor. Neyin düş, neyin gerçek olduğunu anlamak zor. Şu andan geçmişe, geçmişten şu ana dağınık geçişleri olan, düz bir zaman akışından uzak, aklı kaşırtıran bir film.   Arnby ve Birch’ in müthiş uyumu, Nikolaj Coster-Waldau’nun harika oyunculuğu üstüne bir de gözü ve kulağı doyuran mekan ve müzik seçimleri ile kesinlikle izlenmesi gereken bir film. 

The Aurora a beautiful ending…



ekoldugmesi bu yazıyı yazarın izni ile yayınlamıştır. 
Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.